donderdag 31 december 2015

2015 stats

Totaal aantal uren gesport:                   325 uur en 18 min

Totaal afgelegde kilometers:                 3015,8
Gemiddeld aantal kilometers per dag:   8,3

Hardlopen:                                          1095 km
Wandelen:                                          380,1 km
Fietsen:                                             1540,8 kmHet was niet zo'n sportief jaar als ik had gewild. De marathon vorig jaar heeft erin gehakt - ik ben zeker een jaar lang heel erg blessuregevoelig geweest. Bij het minste of geringste oprekken van mijn grenzen zat ik bij de fysio.
De coach had gelijk, toen ik eraan begon: ik had wel het vermogen om de benodigde conditie op te bouwen, maar ik was nog niet belastbaar genoeg. Wellicht was een jaartje wachten beter geweest.

Maar ik zou het zo weer doen :)

Doel voor 2016: 2016 km hardlopen. 
dinsdag 29 december 2015

Traptraining

Vandaag stond er een heuveltraining op het programma:

....maar ja, downtown Volendam heeft geen heuvels, en ik had vandaag de auto niet om naar een brug te gaan, want Peter was een dagje weg.

Dus, ik appte de coach:

Mooi. Kleren aan en naar het stadion. Daar kan je altijd in, altijd, want zelfs als FC Volendam niet speelt, dan zijn er altijd wel mensen bezig in het stadion, met trainen of met het onderhoud van het gras of wat dan ook, en dan zijn de poorten altijd open.

Oh nee. Niet.

Dan ga ik wel even naar het amateurstadion, dacht ik. Daar kan je altijd in, altijd, want er trainen altijd jeugd teams, ik loop er vier keer in de week langs en altijd zijn er mensen, kinderen en toeschoudwers, en de trappen zijn er weliswaar wat minder hoog, maar de poorten zijn wel altijd open.

Oh nee. Niet.


Uiteindelijk was deze trap het beste wat ik kon vinden.

Okee, okee. Het was wat minder stoer dan stadiontrappen. Een wat minder inspirerende omgeving, ook. Maar goed, niet zeiken Francine, een trap is een trap is een trap. En omdat ie wat kleiner was dan wat ik in gedachten had, bedacht ik dat ik niet 6 keer helemaal en 6 keer half omhoog hoefde, maar gewoon 24 keer helemaal.

Na 24 keer checkte ik m'n hartslag.


Oooooooh....dan had ik nog niet hard genoeg gewerkt. Dus toen deed ik er nog twaalf.


Na 36 keer was ik doordrenkt van het zweet en goed buiten adem, en toen dribbelde ik heel rustig naar huis.


Heerlijke training :).

zondag 27 december 2015

zondag 20 december 2015

Motivatie


Af en toe heb ik echt zo'n schijthekel aan lopen. 

Het is dat ik een nog veel schijtere hekel heb aan niet lopen. Anders was ik gisteren echt niet gegaan.

Het werden 9 stomme kilometers, met zware benen en een zeurende pijn in mn enkel.
 Maar eenmaal thuis was ik trots op mezelf.


 Gelukkig komt ditsoort tegenzin niet heel vaak voor. Iedereen is anders, en ook al ben ik een kei in het uitstellen van de vaatwasser uitruimen, mn tanden flossen, de telefoon opnemen, maandrapportages schrijven en wasgoed in kasten leggen - bij mij gaat hardlopen uiteindelijk altijd wel door. OOK als geen enkele cel in mijn hele kadaver zin heeft om naar buiten te gaan.

Dat is het verschil tussen ergens zin in hebben en ergens gemotiveerd voor zijn. Gemotiveerd ben je ondanks dat je geen zin hebt.
Ik weet niet precies waar motivatie vandaan komt. Je wordt niet zomar gemotiveerd. Je bent het of je bent het niet, en als je het niet bent praat je het jezelf niet makkelijk aan. Maar, dat is nog steeds niet echt een excuus. Hoe meer je ophoudt met denken over gemotiveerd zijn (en/of zin hebben) en gewoon gaat, hoe succesvoller je je voelt. Hoe succesvoller je je voelt, hoe meer resultaten je boekt. Hoe meer resultaat je ziet, hoe meer motivatie je voelt.

Althans, zo werkt het voor mij.

Soms creeer je in het leven je gevoelens zelf door middel van je daden, en niet andersom.
Dus: Hou op met zoeken naar, of wachten op, interne motivatie. Doe het gewoon. Dan komt je motivatie vanzelf.
Hardlopen | 9,1 vreselijke kilometers, maar daardoor toch weer zin in mn volgende training

donderdag 17 december 2015

Grens
Wisselloop
DL1-8'
DL2-8'
DL3-8'
3*

...stond er in mijn schema. Dat betekent 8 minuten rustig lopen, 8 minuten op tempo, en 8 minuten alsof je wat gejat hebt. En dat dan drie keer.

Acht minuten lang rennen op volle kracht? Voor mij is dat echt lang. Ik geloof dat ik zelfs nog nooit zulke lange intervallen heb gelopen. 'Dit ga ik echt niet kunnen', dacht ik toen ik vanochtend mijn renschoenen vaststrikte.


Maar ik kon het dus wel. Ik kon het gewoon drie keer.


Weer een grens verlegd :)Hardlopen | 10,17km | 7'05maandag 14 december 2015

Er zijn twee soorten mensen....

...mensen die altijd heel erg veel zin hebben om lekker naar buiten te gaan om te gaan sporten ongeacht de tijd en de weersomstandigheden,
en normale mensen.

Als je in de eerste categorie valt:  Doei. Verkeerde blog.

Als je in de tweede categorie valt, dan is dit vast hoe je vroege ochtenden verlopen:Als je wekker gaat.......als je je been onder je dekbed vandaan steekt en voelt hoe koud je kamer is....


...als je je hoofd onder je dekbed vandaan sleept en ziet hoe donker het buiten is...

...als je je sportkleren aantrekt omdat je heus wel weet dat het de juiste keuze is om niet te blijven liggen en gewoon te gaan...

...als je je in je kleren hebt gehesen en je je eigen bedhoofd voorbijloopt in de badkamerspiegel...


...als je de voordeur open doet en het regent........als je je playlist start en je realiseert dat je weer vergeten bent 'YMCA' te deleten.......als je merkt dat je de eerste zes kilometer tegenwind gaat hebben....

...als onderweg om onverklaarbare reden je runkeeper vijftien keer op pauze springt...


...als je je voordeur weer ziet....

....en als je dan eindelijk je koelkast opentrekt voor een welverdiend ontbijt.
vrijdag 11 december 2015

Na het werk

Een regenrondje, op Sloterdijk. Ik moest me er even toe zetten, toen ik het vanaf mijn bureaustoel naast de verwarming donker zag worden boven Amsterdam en de regen tegen de ramen hoorde slaan.Maar toen ik ging was het heerlijk. Mijn vierde training deze week; ze zijn weliswaar nog niet erg lang, maar ik zit wel weer helemaal in het ritme.

Hardlopen | 7,23 km | 7'04

woensdag 9 december 2015

Stappen

Sinds een jaar of wat gebruik ik MyFitnessPal. Dat is een appje waarin je heel makkelijk de calorieen kunt invoeren die je eet, en dat dan de totalen en de voedingswaarden en zo voor je bijhoudt, en zo kun je dan zien wanneer je aan je grens zit voor de dag, wat natuurlijk fantastisch werkt, als je tenminste echt al je calorieen invoert, en niet dat chocolade kerstkransje maar gewoon stiekem niet intypt omdat het net lijkt of calorieen die je niet invoert ook niet bestaan, wat natuurlijk onzin is.

Wie doet nou zoiets.

Maar! Wat ik dus wou zeggen: MFP houdt ook bij hoeveel stappen je zet, terwijl je je telefoon bij je draagt. En echt he, op de doordeweekse dagen dat ik niet hardloop ben ik schrikbarend inactief.

De gangbare norm is tegenwoordig dat een normale volwassene om fit en gezond te blijven ongeveer 10.000 stappen per dag moet zetten. Op dagen dat ik naar kantoor ga, of thuiswerk, kom ik niet verder dan ongeveer 1500. Van huis naar de auto. Van de auto naar mn bureau. Een paar keer koffie halen, en dan weer terug.
Het was ook geen wonder dat ik ooit zo ontzettend aankwam. Ik deed echt geen donder, en at dan ook nog eens veel te veel. Ik liet het van twee kanten gebeuren, en mijn gewicht spiraalde met de jaren omhoog. En ik had het wel door, ik was tenslotte wel lui maar niet slechtziend, maar toch - ik besefte niet echt welk energie overschot ik iedere dag in mijn lichaam opsloeg.
Meten is weten. Pas toen ik het ging bijhouden besefte ik tot m'n schaamte dat ik soms wel vierduizend calorieen per dag at, want taart-bij-de-koffie-want-er-was-iemand-jarig en lekkere-pasta-met-kaas-als-avondeten, en er misschien maar 2000 verbrandde.

Dan is een niet ingevoerd chocoladekransje nog niks.

Zo is het leven dus nu niet meer. Ik werkte thuis vandaag, en afgezien van een wandelingetje naar de supermarkt zat ik voornamelijk op mn stoel. Daarom deed ik een rondje, aan het eind van de middag. Net kort genoeg om nog te vallen onder de 'rust' die in mn schema stond.
En dan nog kwam ik maar op ruim 7600 stappen vandaag:


Een goede reminder om morgen in mijn pauze lekker een eindje te gaan wandelen, ook al staat er morgen een training op het programma.
dinsdag 8 december 2015

Tongeren, op het randje van de dag

Zes uur 's ochtends. Een hemel vol sterren boven een nog slapend Belgisch stadje, gehuld in kerstlichtjes.Hardlopen | 5km | 7'10

vrijdag 4 december 2015

Oirschot

Weer een lange vergaderdag, in een verbouwde hooischuur ergens in het midden van nergens.

Toen ik klaar was moest ik nog bijna drie uur rijden naar huis, maar niet voordat ik een rondje had gelopen.
4 Km door een bos vol blubber, waar ik de weg niet goed wist. Maar het was er prachtig, en een kort rondje is altijd nog beter dan geen rondje :-)

dinsdag 1 december 2015

Waarom rennen in de regen stoer is en jij dus ook

Want het is echt rukweer. Wat tips:1. Kleed je zoals je je normaal zou kleden als het tien graden warmer is dan het nu is. Werkt altijd. Dan heb je het eerst wel even koud, zie volgende punt, maar je kan het beter heel even koud hebben dan je hele training te warm.


2. Koud duurt maar een kilometer. Echt! Stel je er op in dat je het de eerste 5-10 minuten koud hebt, accepteer dat gewoon voor wat het is. Daarna gaat het echt over.


3. Vloeken mag best.4. Nat word je maar 1 keer. Bedenk dat nat worden veel vervelender is dan nat zijn. Als je eenmaal doorweekt bent, is het ergste leed geleden.


5. Als je dan toch doorweekt bent, pak dan eens op volle snelheid een flinke plas. Gewoon, hups, vol erdoor, plens, in het diepste stuk.


Geloof me, dat is nog net zo leuk als toen je vijf was. :)6. Wees dankbaar voor wind. Als je hem tegen hebt is een een extra workout voor je core. Als je hem mee hebt is het een kans op je snelste kilometer ooit.


7. Bewaar het lekkerste voor het laatst: plan je rondje zo dat je wind mee hebt op de terugweg.


8. Verwen jezelf met iets warms als je terugkomt. Chocomel. Thee. Een pyjama die over de verwarming heeft gehangen.
Voor een korte training: laat een bad lopen met het allerheetste water, ga naar buiten, ren zo hard je kan 5 kilometer, en laat je dan in het schuim zakken. Aaaaaaah.


9. Als het echt heel vreselijk is buiten, doe je telefoon dan in een ziplockzakje voor je hem meeneemt in je arm band, je bottlebelt of je zak.10. Denk eraan dat jij echt een enorme bikkel bent. Niet iedereen rent in de kou, wind of regen. Dat vraagt doorzettingsvermogen en discipline en hardheid en toewijding, en iedere automobilist die je tegenkomt geeft je achter zijn heen en weer zwiepende ruitenwissers een dikke thumbs up.

Nee. Niet echt.

MAAR HET ZOU WEL MOETEN.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...