zondag 8 november 2015

M'n meisje

Ze is elf, en en ze is gelukkig zon kind dat de hele dag ondersteboven en acterstevoren door de buurt tuimelt. Ze rent, spring, staat op haar handen, bouwt hutten en speelt trefbal op het plein. Ze fietst, ze springt touwtje en in het weekend zit ze op een paard.

 In de komende jaren gaat ze besluiten wie ze is en waar ze bij wil horen. Ze gaat bedenken waar ze voor staat en hoe haar leven eruit moet zien. Ik hoop zo heel er dat sport daar een plaats in vindt. Niet omdat ze zich druk maakt over een 'bikini-lijf.' Oh, alsjeblieft, ik hoop dat ze niet in die val loopt. Kind, voor een bikini-lijf:

1 doe een bikini aan je lijf,
2 klaar.
Wat de rest van de wereld ervan vindt, FUCK DAT.

Man man man, met de energie die ik tussen mijn 14e en mijn 39e verspild heb aan dat soort onzin had ik die hele marathon al jaren eerder kunnen lopen.
Keuzes, keuzes.


Ik wil zo graag dat ze blijft sporten omdat bewegen heel erg leuk is. En ook:


- Fysieke kracht betekent onafhankelijkheid. Het is handig om je een zware koffer de trap op te kunnen tillen als de rolstrap op het station het niet doet, om een schop te kunnen uitdelen als het nodig is, of iemand die je achterna zit eruit te kunnen rennen. Het is prettig om sterk te zijn. Het vergroot je zelfvertrouwen.


- Het gaat er niet om hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt. 
Oud worden we allemaal, en dood gaan we ook allemaal ergens aan. Dat is niet iets wat je voorkomt door te sporten. Maar je beinvloedt wel de manier waarop. Hoe wil je oud worden?





Zo, of zo?



- Fit zijn heeft een voorbeeldfunctie. Iedereen heeft een collega of een dochter of een buurmeisje of een leerling of een vriendin of een nichtje. Wie weet wie je beinvloedt, en wat voor verschil je levensstijl maakt in die van een ander.


- Van gezonde dingen komen gezonde dingen.Als je sport, ga je vanzelf beter eten, meer slapen, meer zorgen voor mentale en fysieke rust. Ergens moet die kettingreactie beginnen.


- Endorfinen zijn fijn. De high die je krijgt van flink sporten helpt je je hoofd op orde te krijgen.
Dat, en je komt af en toe zo stoned terug dat je schrikt van je eigen hoge piepstemmetje als iemand vraagt hoe je loopje ging en je zegt: 'ja GoOooOOeeeEEED'.
Allemaal voor de prijs van een paar hardloopschoenen per half jaar. Er zijn duurdere manieren. Hah.


- Discipline brengt je ver. Marathonlopers, bodybuilders, crossfitters en bergbeklimmers hebben vaak een streepje voor op de banenmarkt, vanwege de toewijding en het lange termijndenken dat gepaard gaat met hun sport.
En, van sporten leer je doorzetten en plannen en over teleurstellingen heen kijken. Dat helpt je bij alles in het leven.


- Fit zijn opent deuren. Nee, letterlijk. De deur naar buiten.
Je ziet de wereld anders op een fiets of met je hardloopschoenen aan dan vanuit de auto. Je ziet details die je anders ontgaan zouden zijn, ontmoet mensen die anders niet op je weg waren gekomen. Je ruikt modder en plukt beestjes uit je haar, voelt regen op je gezicht en zonlicht op je huid.

En, dat, dat zijn de momenten waarop je leeft.







Hardlopen |4km | 6'58 | met m'n meisje

2 opmerkingen:

  1. Juist!! Dat zijn ze, de momenten die je moet pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ik je blog aan het lezen, komt m'n dochter erbij staan, en die zegt bij het zien van de foto: dat is toch die vrouw die kampioen-rennen is? :D
    Jep. Dat is die ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...