donderdag 21 januari 2016

Dingen die hardlopen je leert over het leven

1. Alles is een fase
Soms is lopen fantastisch. Soms is het erger dan een wortelkanaalbehandeling. Als je langere afstanden loopt, dan gebeurt dat allemaal in 1 run: je geniet, je ziet af, je bent blij, je vraagt je af waarom je in vredesnaam niet gewoon met al je gestapelde koolhydraten in je bed bent blijven liggen. Je bent high van de adrenaline en endorfinen. Je bent moe en misselijk.
Zo is dat nou eenmaal: hoe kloterig de situatie ook is, hij gaat echt over, en dan wordt het weer beter. En hoe geweldig alles ook mag zijn, wees realistisch genoeg om te weten dat er ongetwijfeld  weer een uitdaging naar je toe zal worden gegooid... en dat je ook die weer aan kan.2. 'Een keer' is geen dag in de week
Maak een plan en hou je daaraan. Hoe bedoel je, 'ooit', ga je de Dam tot Dam lopen? Guess what, 'ooit' valt doorgaans in de derde week van september, dus ga trainen en schrijf je in in April. Hoe bedoel je, je gaat 'een keer' een rondje lopen? Wat dacht je van bijvoorbeeld donderdag?
Het verschil tussen een droom en een doel is een datum. Als je iets echt wilt in het leven, maak er dan tijd voor vrij en ga ervoor.3. Geduld is een schone zaak
Iedereen die wel eens geblesseerd is geweest weet dit: soms is het beste wat je kan doen gewoon niks. Wait it out. Ga niet allerlei dingen zitten doen waarvan je gerust wel weet dat je de situatie er erger mee maakt, puur omdat je het gevoel wilt hebben dat je de dingen onder controle hebt.
Soms moet je niks doen. En dan komt het vanzelf weer goed. 


4. Nieuwe schoenen zijn altijd een goed idee
Altijd. 


5. Vergelijk jezelf niet met anderen
Het is verleidelijk om jezelf te vergelijken met anderen en je zelfvertrouwen als loper een knauw op te laten lopen. Het punt is, er is altijd iemand beter en sneller dan jij (of in mijn geval, veel iemanden, hah). Al werk je nog zo hard, je wordt altijd wel weer een keer ingehaald door iemand met een afgetraind atletenlichaam die glimlachend voorbij huppelt met veertien kilometer per uur.
Maar dat doet er niet toe.

Jouw taak in het leven is om JOUW potentieel als persoon zoveel mogelijk te benutten. Jouw taak is om beter te zijn dan de jij die je gisteren was. 


6. Wees flexibel
Pas je aan aan dingen die je niet kunt beinvloeden. Je kunt nog zo'n mooi schema in gedachten hebben, maar iedereen die hardloopt weet dat het leven er soms gewoon tussen komt. Als je een baantraining wilt maar het is spekglad buiten, dan moet je je plannen veranderen en maar gewoon een eindje hollen. Als je weinig tijd hebt train je korter, want kort lopen is beter dan niet lopen. Als je lichaam je even niet laat lopen, kun je wellicht wel zwemmen of fietsen.
Doe wat je kan met de omstandigheden die je hebt. Het leven is niet alles-of-niets. Wees flexibel waar je moet, maar laat je niet uit het veld slaan. 


7. Vertrouw op je voorbereiding
Als je hebt gedaan wat je moest doen, dan kun je wat je wilt. Als je in het startvak staat met dat overbekende achtbaan-gevoel in je buik en de neiging moet onderdrukken om naar huis te gaan en onder je bed te gaan liggen met de deur op slot - denk gewoon al die kilometers en uren die je in je training hebt gestoken, denk aan je lichaam dat in de loop der tijd geschikt is gemaakt voor wat je ervan gaat vragen, en vertrouw op je kracht.
Zorg dat je voorbereid bent, voor wat dan ook, en maak het dan af. 


8. Je kan wat je besluit dat je kan 
Je kan best die extra kilometer, die extra minuut, dat extra interval in D3. Je kunt best die 5k, 10 mijl of halve marathon lopen. De vraag is niet of je het kunt, maar of je wilt doen wat ervoor nodig is.
Geloof in jezelf. Stel je een doel, negeer de twijfel in je hoofd en ga ervoor. Of het nou gaat om sporten of om andere dingen in het leven, er is een grote kans dat je eigen idee van wat je wel of niet kunt, het enige is dat je in de weg staat.Hardlopen | 7,2 km op een spiegelglad fietspad | 7'23


5 opmerkingen:

 1. Mooi en waar!

  Ik vul 'm zelf aan met de 'ease' vinden in dingen, find what feels good, ipv de strijd aangaan. Maar dat is omdat ik strijd geen fijn onderdeel in mijn leven en mijn dag vind.
  Het is niet dat ik niet wil werken, want dat werken voor dingen is juist een mooi aspect. Maar als lopen erger voelt dan een wortelkanaalbehandeling, dan ga ik liever op een andere manier bewegen, zo (lui) ben ik dan weer. 'Move with everything you've got, in every direction you can.' Die steel ik van Strala, die het 'move with ease' heel mooi verwoorden en toepassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh absoluut Jo. Vroeger bikkelde ik dan door, uit een soort angst dat niet doozetten hetzelfde was als opgeven.
   Tegenwoordig geef ik mezelf een tijdje om te zien of het echt niks gaat worden, en als dat blijkt, dan stop ik er gewoon mee.... wetend dat 1 stom loopje niets meer is dan 1 stom loopje en morgen gewoon alles weer anders is.

   Verwijderen
 2. Dank je! Het is goed om het op een rijtje te hebben. Ik ga dit logje opslaan, voor als ik straks (als ik deze baby heb gebaard en ben hersteld) weer kan hardlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Doen wat je kunt en laten wat niet gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wow, ik heb gisteren de tip gekregen voor dit blog ... wat een geweldig leuk blog is dit, je schrijft met humor, mooie foto's, leuke teksten, echt een geweldig blog en niet alleen voor hardlopers, gewoon echt een tof blog voor iedereen met herkenbare dingen voor het dagelijkse leven in combi met sporten of andere dingen waar discipline voor nodig is. Ik kan het niet goed uitleggen maar ik vind je blog echt top!! Ik ben zelf nu 7 weken aan het hardlopen nadat ik ruim 25 jaar anti-hardlopen was en ... ik heb nu zelfs af en toe dat ik het tijdens het hardlopen echt geweldig vind :) ik ben niet de snelste maar ik doe het maar wel mooi zeg ik elke keer tegen mezelf. Ik denk dat jouw blog me de komende tijd zeker gaat inspireren en motiveren!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...